Navigation close button

1,5km Wandeling

Voetenpad

Op het terrein van Moeder de Gans: lengte 1,5 km, duur +/- 30 minuten

 

*Gelieve dit natuurgebied rookvrij te houden

*Blijf op de paden

*Vuurtje stoken is verboden

*Honden aan de lijn en ruim de uitwerpselen op

*Laat uw huisdier niet in de poelen, bron of beekjes spelen

*Laat geen afval achter in de natuur

*Kinderen mogen enkel met een volwassene het voetpad betreden

  1. U komt bij Het Voetenpad door vanaf het grote achterterras van Moeder de Gans richting onze parking te lopen, bij de grote wilgenboom slaat u linksaf, direct weer rechts en vervolgens loopt u richting onze fruitboomgaard achter het grote grasveld. Eenmaal aangekomen op dit grasveld ziet u aan de linkerhand een poortje met vlaggen, dit is de ingang van het Voetenpad. ( zie 1 )

 

  1. Vanaf deze plek loopt u vervolgens recht naar beneden richting de eerste bron, vanaf hier kunt u het water al zachtjes horen kabbelen. ( zie 2 )

 

  1. Nadat u het poortje hebt gepasseerd, bevindt zich aan u rechterzijde de uitloop van een bron. Het water is direct drinkbaar uit de terracotta buis. Maak een kommetje met uw handen en proef een slokje bronwater als u dorst heeft. ( zie 2 )

 

  1. De bodem van het beekje is bedekt met een blauwgroene leemlaag. Ga er maar eens met een vinger doorheen en trek een streep op uw arm, wanneer de leem is opgedroogd ziet u een prachtige kleur. ( zie 3 )

Vanaf de bron loopt u een stukje terug, aan uw rechterzijde staat een bankje dat uitkijkt over een poel. Rondom dit kleine gebiedje zijn diverse kleinere bronnetjes ontstaan, verstoor en vertrap ze niet!

 

  1. Deze poel is een omsloten stilstaand en ondiep oppervlaktewater. Poelen ontstaan als hemelwater zich in een laagte verzamelt of worden gegraven. Ze waren van oudsher in gebruik voor diverse doeleinden zoals een drinkplaats voor vee en opslag van bluswater. ( zie 4 & 5 )
  2. Via dezelfde weg als u bij de bron bent gekomen keert u weer terug naar het pad en loopt u rechts naar beneden. ( zie 6 )

 

  1. Vervolg het Voetenpad door met het pad mee een bocht naar links te maken, loop hier bergop en volg het pad rechtdoor. ( zie 7 )Hier passeert u nog een 2e bankje dat uitkijkt over een andere poel, iets verderop loopt een smal pad met planken richting deze waterpartij waar in het voorjaar de vrouwtjeskikker haar eitjes legt in het water, dit heet kikkerdril.

    Verderop langs het pad verschijnt in de bocht aan de linkerzijde nog een klein steil paadje naar een klein riviertje. Voorheen was dit een zogeheten koeienpad, daar waar de grazende koeien een slokje gingen drinken.

  2. Vervolg het pad rechtdoor tot aan een rond kijkgat aan het einde.
    Wanneer u door deze cirkel kijkt ziet u helemaal achteraan het Rode Bos liggen, een Oerbos. Voornamelijk Eiken en Beukenbomen in combinatie met Naaldbomen geven elke herfst een prachtig schouwspel van kleuren!
  3. Bij het zelfgebouwde hutje kunt u even heerlijk genieten van de stilte en luisteren naar de vogeltjes, via de rechterzijde loopt u langs de hut, daar gaat een steil paadje omhoog en via het poortje, sluit deze achter u, komt u in onze fruitboomgaard terecht. ( zie 8 ) De meer dan honderd jaar oude kastanjeboom in de tuin van de boerderij gelegen aan de weide, is één van de weinige monumentale bomen van Teuven.Vervolg het gemaaide pad dat parallel loopt aan de boerderij. Op dit moment runt de boer samen met zijn dochter een geitenmelkerij, zo nu en dan ziet u zo’n honderdtal geitjes vrolijk door de aangrenzende weides dartelen. Van de geitenmelk worden heerlijke verse kazen gemaakt die u bij de boer kunt kopen vanuit de automaat die aan zijn erf aan de straatkant staat op de Mostert. (is in straat tegenover ingang van de kerk)
  4. Vervolg uw weg door de weide richting de oude statige perenboom 1 van de laatste overgebleven oude hoogstamfruitbomen.
  5. Vanuit de verte ziet u de parking van Moeder de Gans voor u liggen, ga via het poortje weer terug en sluit deze achter u.Wij hopen dat u heeft genoten van deze korte natuurwandeling,

    Team Moeder de Gans

0032 (0) 4 3812285

 

Bijlage: Interessante weetjes over “Het Voetenpad”

 

1.Aan de linker- en rechterzijde van het pad richting de bron ziet u een Voedselbos, geheel volgens het principe van Permacultuur, een manier van samenwerken met de natuur in plaats van tegen de natuur, zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen. Silvio, een medewerker van Moeder de Gans is gestart met dit initiatief en wij ondersteunen dit van harte. Het voedselbos is omgeven met een natuurlijke haag van streekeigen struiken, waaronder sleedoorn, meidoorn en rozenbottel.

2.Een bron ontstaat meestal doordat regenwater in een hoger gelegen gebied door een doorlatende grondlaag, bijvoorbeeld kalk – of zandsteen sijpelt. Het water zakt tot het een niet doorlatende laag tegenkomt, bijvoorbeeld klei. Die fungeert als een soort afvoerpijp waarlangs het water verder geleid wordt.

3.Deze leem staat bekend als heilzaam. Het gebruik van leem heeft een lange geschiedenis, bijna elk volk gebruikt klei of leem in hun natuur-therapeutische behandelingen. Leem heeft reinigende, opbouwende en versterkende eigenschappen, maar er is verschil in de mate. Als je de leem onder een microscoop bekijkt zie je allerlei levende organismen in de vorm van bolletjes, de leem zit boordevol leven!

4.Rondom deze poel ziet u overal de reuzenpaardenstaart (Equisetum Telmateia) staan, vanaf april/mei. Het is een van de oudste planten op aarde die in de prehistorie wel 30 meter hoog konden worden. Tegenwoordig worden deze planten nog maar 2 meter hoog. Als de plant in het voorjaar opkomt, lijkt het net een groene asperge die uit de grond schiet! ’s Nachts zitten aan deze planten ontelbare druppeltjes water. Voor zover ons bekend is zijn deze planten de beste waterverzamelaars in de natuur.

De ontelbare druppeltjes zijn altijd zichtbaar tussen 02:00u en 05:00u. Deze wilde planten zijn tegenwoordig zeldzaam in Nederland en België, in dit stukje natuurgebied werden ze dan ook al bestudeerd door o.a werknemers van de Katholieke Universiteit van Leuven.

Ook huizen zo nu en dan in dit gebied de zeldzame tijgerspinnen (Argiope Bruennichi), ook wel wespspin genoemd. Je herkent haar aan het fel geel-zwarte patroon op haar rug. Met 1,5 cm lang is zij de grootste spin binnen de Europese spinnensoorten. Gelukkig is zij niet giftig of gevaarlijk voor mensen.

5.De natuur gaat hier zijn eigen gang en heeft inmiddels heel wat terrein gewonnen. Er ontstaan her en der nieuwe bronnen en watertjes, verstoor dit niet en loop voorzichtig rond zodat de bronnen en planten niet vertrapt worden. Tijdens een zomerse storm op 12 juli 2010 is de grote wilg die aan de poel stond omgevallen met zijn kruin boven op de poel. De wortels van de boom zitten nog steeds stevig in de grond, nu geeft de boom door zijn ligging al heel wat jaren beschutting aan het *biotoop dat hier ontstaan is. *Een biotoop  (Grieks: bios-leven, topos-plaats) is een gebied met een uniform landschapstype waarin bepaalde organismen kunnen gedijen.

In en rond deze poel leven kikkers, salamanders en libellen.

6.Beneden aangekomen ziet u een moerassig gebied met omgevallen bomen, diverse stormen hebben deze wilgen doen omvallen en geven het omliggende gebied nog meer ruimte om de natuur zijn gang te laten gaan. Juist deze “verwildering” geeft het Voetenpad des te meer kans om diverse plant- en diersoorten ongestoord hun gang te laten gaan.

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren ondersteunt ons bij het beheer van dit unieke stukje ongerepte natuur.

In het moerassig gebied groeit wilde munt, primula in het voorjaar en gele dotters.

7.Aan uw linkerzijde, de overkant van het dal liggen diverse bosjes, met poelen in het midden. Dit zijn de uitlooppoelen van diverse bronnen. Het dal is één groot bronnengebied welke uiteindelijk uitmondt in de Gulp.

8.Op deze weide staan zo’n 40-tal fruitbomen, voornamelijk hoogstambomen. Appels, peren, kersen, pruimen, mirabellen en 1 amandelboom. Pluk gerust wat rijp fruit indien u in de oogstperiode door deze weide wandelt. Vanaf de weide heeft u een prachtig uitzicht over de bosrand van het Rode Bos, in de verte ziet u een hele grote gemetselde schoorsteen van ongeveer 15 meter in doorsnee en 25 meter hoog. Dit is de ontluchtingspijp van eens de langste treintunnel, tunnel van Veurs, van België (2,07 km) op het traject van Tongeren naar Aken.

Translate »